SL
EN SL SRB

Pnevmatike

Proizvodnja pnevmatik

Proizvodnja pnevmatik ne zahteva samo najnovejše tehnologije, preciznih instrumentov in usposobljenih ljudi, ampak tudi ustrezne dobavitelje. V sodelovanju s svojimi strankami in vodilnimi raziskovalnimi ustanovami smo razvili celovit nabor trakov za industrijo pnevmatik. Schiki Belting z edinstveno ponudbo procesnih in transportnih trakov na osnovi tkanin ter modularnih trakov ponuja najboljše tehnične rešitve za vse postopke proizvodnje pnevmatik.

Zbiranje surovin

Komponente za posamezno recepturo, namenjene točno določenemu tipu pnevmatik, je treba stehtati in transportirati v mešalnik.

1706-00_total_assy_2017-11-24

Mešanje gumene zmesi

Surovine se zmešajo v homogeno gumeno zmes. Na trgu sta na voljo dve različni vrsti mešanja:

  • »Banburry« – mešanje materiala med dvema velikima bobnoma (3–4 faze)
  • »Stalno mešanje« – mešanje materiala med dvema trakovoma (sendvič) za 15–20 minut
1706-01_preparation_assy_2017-11-20

Ločevanje na šarže/potopni rezervoar in Wig Wag

Zmešano gumeno zmes je treba pred naslednjimi proizvodnimi fazami shranjevati na paletah. Za preprečevanje sprijemanja je treba gumo namočiti v milnato vodno kopel, ohladiti in shraniti na paletah z enoto Wig Wag.

1706-03_preparation_with_sandwich_mixer_assy_2017-

Kalandiranje tkanine/jeklene žice

To je mehanski postopek, pri katerem se guma stisne v tekstil (tkanina, blago) ali jekleno žico, da nastanejo kompozitne plošče. Kalandriran tekstil se uporablja za karkaso, zaščitno plast in nogo pnevmatike. Kalandrirane jeklene žice se uporabljajo za trakove.

1706-05_steel_belt_calendering_2017-11-24

Rezanje vložkov/jeklenih trakov

Dokončane jeklene žice (za prekinjevalni trak, vložke pnevmatike) in tekstilne vrvi (vložki, pasovi) se razrežejo na ustrezne dolžine, oblike in kote glede na želeno konturo pnevmatike.

1706-09_Steel_belt_cutting_2017-11-16

Ekstrudiranje tekalne plasti in bočne stene pnevmatike

Ekstrudiranje je postopek, pri katerem se segreta guma (80–120 °C) pod visokim tlakom potisne skozi glavo ekstruderja, da se guma predhodno oblikuje. Naslednji korak je hladilna linija, kjer se guma (tekalna plast, bočna stena) ohladi, mere pa se stabilizirajo. Nove polizdelke je treba pred naslednjo proizvodno fazo (TBM) shraniti, kar se izvede z navijalnimi enotami (obloga) ali drugimi skladiščnimi sistemi.

1706-04_Innerliner_extruding_and_cooling_2017-11-1

Kalandiranje notranjih oblog

To je mehanski postopek, pri katerem se več plasti gume v večvaljnem kalandru stisne v homogeno gumijasto plast. Druga možnost je oprema z valjčnimi glavami. Gumena zmes, plastificirana v ekstruderju, se s širokim ekstrudiranjem transportira neposredno v režo med valjema dvovaljnega kalandra.

1706-10_Innerliner_calendering_2017-11-17

Izdelava pnevmatik

Prvi korak pri končni obdelavi vključuje stroj za izdelavo pnevmatike (TBM) z več kot 40 komponentami, ki skupaj oblikujejo surovo pnevmatiko.

1706-11_Tire_building_2017-11-16

Vulkaniziranje

Vulkaniziranje je postopek, pri katerem se v kalupu ustvari tlak na surovo pnevmatiko, da slednja dobi končno obliko, in uporabi toplotna energija, ki pospeši kemično reakcijo med gumo in drugimi materiali.

Ko se pnevmatike v stiskalnici vulkanizirajo, se pogosto ohladijo na transportnem traku, nato pa se transportirajo v kanal (zbiralno linijo).

1706-13_Tire_curing_2017-11-16

Pregled in končna obdelava

Pnevmatike se po postopku vulkanizacije v stiskalnicah ohladijo, nato pa se izvedeta pregled in zbiranje. Z dokončanimi pnevmatikami je treba ravnati previdno, zato se za transportiranje uporabljajo valjčne proge.

1706-14_Inspection_and_Finished_2017-11-16

Skladiščenje in natovarjanje na tovornjake

Dokončane pnevmatike je treba skladiščiti (kratkoročno) do prevoza v distribucijske centre.
To skladiščenje zahteva notranjo logistiko, pri kateri se pogosto uporabljajo transportni trakovi.
Za hitro natovarjanje in raztovarjanje tovornjakov se navadno uporabljajo teleskopski nakladalni sistemi.

1706-00_total_assy_2017-11-24 (1)

Prenesi dokument